Кастрация - ДОГИНГ - РАЗХОДКА НА КУЧЕТА

Търсене
Отиване към съдържанието

Главно меню:

Кастрация

Полезно

Кастрацията е хирургична процедура, която лишава мъжк о  или женск о  куче, от възможността за размножаване. При мъжките операцията се състои в отстраняване на тестисите, при женските се отстраняват двата яйчника и матката. Тези операции се правят под обща анестезия. Домашните любимци се кастрират не само за да няма нежелани раждания, а и да се предпазят от някои заболявания. При женските животни това са рак на млечните жлези, гнойно възпаление на матката (пилометрия) и други заболявания на матката. Особено важно е да се кастрират мъжки животни, които са крипторхиди (единият или и двата тестиса се намират в коремната кухина или в инвагиналните канали), тъй като много често задържаният тестис се изражда в ракова тъкан. Всички тези заболявания са сериозни и дори открити навреме и лекувани правилно, излагат на голям риск живота на животното. За да има кастрацията профилактично действие срещу тях, най-добре е женските да се оперират преди първото им разгонване, а мъжките  на 7-8 месечна възраст.

Нека разгледаме някои от най-задаваните въпроси, касаещи кастрацията:
Основният въпрос е дали кастрацията е задължителна? Според нас, кастрацията със сигурност не е задължителна, без значение дали говорим за мъжко или женско куче. Съществуват неофициални статистики, че кастрираните животни живеят по-дълго. Ние не са ангажираме категорично с подобно мнение.
Кастрацията не трябва ли да се направи превантивно, преди настъпване на здравословен проблем? Това е тезата на ветеринарите и е логично, всеки стопанин да помисли предварително за кучето си. Но нашия отговор е да пристъпиш към кастрация при възникване на потвърдени здравословни симптоми и проблеми. Като основен мотив за отговорът ни изтъкваме човешкия фактор. Нека е наясно, че всяко намесване в природата на кучето от човека му влияе по начин, по който човек се стреми да създаде свой собствен комфорт (да успокои темперамента на кучето, да ограничи сексуалната му активност, да спре бягствата и скитането и т.н.), но дали това е най-доброто за животното..?
Има ли странични ефекти от кастрацията? При някои кучета след кастрация се наблюдава склонност към напълняване. Това може да се регулира чрез определена диета. Необходимо е да се п роме ни  количеството храна, за да  се  предотврати напълняването . Имай предвид, че можеш да използваш специализирана храна за кастрирани кучета, но тя е значително по-скъпа от стандартната. Рядко п ри кастрирани женски кучета в по-зряла възраст може да се прояви трудност при задържането на урина (инконтиненция). Този проблем се решава с хормонозаместваща терапия.
Кастрацията оказва ли ефект върху поведението на кучето? Кастрацията оказва хормонално влияние, което понякога се изразява върху емоциите и интересите на кучето. Със сигурност обаче няма да повлияе на интелигентността и обичта му към теб.

 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню