Разгонване - ДОГИНГ - РАЗХОДКА НА КУЧЕТА

Търсене
Отиване към съдържанието

Главно меню:

Разгонване

Полезно

Женските кучета се разгонват два пъти в годината по  принцип  на пролет и на есен. При някои породи обаче, нехарактерни за нашите географски ширини, разгонването може и да не съвпадне с тези два сезона. При мъжките кучета половата реакция е причинена от външен дразнител поява на разгонена женска.
Кучетата стават полово зрели между 7 и 12-месечна възраст
зависи от породата, когато става първото разгонване. В някои случаи то може да стане по-рано, напр. на 6-месечна възраст, или да се забави дори до 18-месечна възраст. Препоръчва се първото разгонване да се пропусне и първото заплождане на женското куче да стане на второто разгонване  или след него . За целта трябва да се подбере здраво мъжко куче над 18-месечна възраст.  Н ай-добре е първото заплождане на женското куче да не става по-рано от навършването му на 2-годишна възраст, тъй като тогава напълно завършва т  растежът и развитието му.
Обикновено разгонването става два пъти годишно
през пролетта и есента, през 6 месеца (понякога през 5-8 месеца). Продължителността му е 14-21 дни. В този период женското куче променя поведението си. То става неспокойно, непослушно, често уринира (затова, ако го отглеждате в апартамент, трябва по-често да го изкарвате навън), половият му орган вулвата, се уголемява и набъбва (може да увеличи обичайните си размери 2-3 пъти) и от него изтича секрет, примесен с кръв.
При честото си уриниране разгонената женска отделя характерни силно миришещи вещаства, наречени феромони, чрез които сигнализира на мъжките за състоянието си и готовността да се чифтосва. В този период стопаните на женски кучета трябва много да внимават питомк а  им да не бъд е  покрити от случайни мъжкари и да се получи „генетично замърсяване” на породата.
Женската допуска да бъде покрита от мъжкия от 5-7 (според някои автори 8-9) до 11-12 ден от началото на разгонването. Това се изразява в желание за игра, умилкване и слагане пред мъжкия и явна готовност да бъде покрита, като отмества опашката си встрани. Ако подходящият момент още не е настъпил или вече е преминал, женската няма да позволи ласки на мъжкия, като може да се стигне до ръмжене или направо до бой между двете кучета.
По принцип едно оплождане е достатъчно, ако е извършено в точния момент. За по-сигурно се практикува повторно покриване след 24-48 часа. Желателно е при оплождането женското куче да бъде заведено при мъжкото, а не обратното, тъй като мъжкото може да се притесни. Хубаво е при оплождането кучетата да бъдат на спокойствие в широко оградено дворно място.
Оплождането протича като мъжкият се качва на женската за няколко секунди.  В кучешкия пенис има кост, който допълнително стабилизира първите стадии на чифтосването. Стабилността е нужна, защото мъжкият прониква в женската вертикално.  След изливането на семенната течност става заклещване между двете кучета, тъй като мъжкия полов член  бива заклещен от контракциите на вагината.   На този етап се отделя още течност от простатната жлеза. Тя спомага за транспортирането на спермата.  Следва да се изчака  5 - 3 0 минути  до  естественото разделяне на кучетата . Н апълно погрешно  е  това да се прави насилствено, тъй като може да доведе до сериозни наранявания на половите органи на животните.  На този етап кучетата застават с гръб едно към друго, защото имат вродено чувство да се бранят от атаки в този уязвим момент. Това поведение е уникално за кучетата.
Понякога може да не се постигне чифтосване с избраното куче. Причините за това са:
- неподходящ момент;
- несъответствие в ръста на двете кучета;
- липса на опит;
- превъзбуда;
- прекалено млади или стари животни;
- ако кучетата не се харесат и др.
Хубаво е в такива случаи да се потърси съвет от ветеринар за отстраняване на причините за неуспешното чифтосване.
Повечето специалисти-кинолози са на мнение, че максималната възраст за разплодна дейност при женските кучета е до 8 г., а при мъжките
до 9 г.

При написването на  тази статия  е използвана книгата на В. Денков и Я. Караджов „Знаете ли всичко за кучето ? ”.

 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню