Ваксинации - ДОГИНГ - РАЗХОДКА НА КУЧЕТА

Търсене
Отиване към съдържанието

Главно меню:

Ваксинации

Полезно

Ваксинацията на кучето е една от основните и задължителни профилактични мерки, които трябва да се спазват и прилагат по определената схема от ветеринарен лекар. Целта на ваксинацията е да предпазиш домашния любимец от заболявания, които са трудно и скъпо лечими и в голяма част от случаите могат да завършат със смърт.
Първоначалният курс се състои обикновено от три ваксинации поставени по определена схема. Първоначално се изгражда слаб имунитет, който се засилва с всяка следваща ваксинация, така че около 10 дни след последната кучето ще бъде защитено от заболяванията, включени в имунизационната програма.

ВНИМАНИЕ! Неизпълнението на пълната ваксинационната програма води до изграждането на частичен имунитет, което на практика означава, че е възможно заболяване, въпреки направените една или две ваксинации! Необходимо е спазването на карантина до приключването на имунизационната програма.

Общоприетата схема на ваксиниране на кучета е следната:
- 30-45 дневна възраст - първа ваксина - моновалентна/бивалентна ваксина срещу Парвовироза и Гана.
- 60 дневна възраст (2 месеца) - втора ваксина - петвалентна ваксина срещу Парвовироза, Гана, Инфекциозен хепатит и Лептоспироза.
- 90 дневна възраст (3 месеца) - трета ваксина- седемвалентна ваксина срещу  Парвовироза, Гана, Инфекциозен хепатит, Лептоспироза, Параинфлуенца и Бяс.
- 12 месец - седемвалентна ваксина, като годишна имунизация, която се повтаря.
- Ежегодно.

Имунитетът към заболяванията не е безкраен. Той постепенно отслабва и кучето бива изложено на риск от заразяване. Ако си пропуснал определената дата за реимунизация, не отлагай, направи я незабавно при първа възможност.

 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню