Вътрешно обезпаразитяване - ДОГИНГ - РАЗХОДКА НА КУЧЕТА

Търсене
Отиване към съдържанието

Главно меню:

Вътрешно обезпаразитяване

Полезно

Вътрешното обезпаразитяване против тении и глисти се прави с цел не само да предпазиш кучето си, но и хората, които са в контакт с него, защото животните са само междинни гостоприемници на повечето паразити. Това на практика значи, че те рядко боледуват с някакви видими клинични симптоми и човек може да се зарази с тении и глисти от видимо здраво куче.

Съществуват най-различни схеми на обезпарзитяване. Една от тях е следната:
Новородени кучета:
- до 3 месечна възраст - на всеки 2 седмици;
- от 3 до 6 месечна възраст -1 път в месеца;
- след шестият месец - както при възрастни.
Ларвите на вътрешните паразити преминават през плацентите на плодовете и през млякото, така че е напълно възможно новородените животни да са заразени ако майката не е била обезпаразитена правилно.
Възрастни животни след 6 месечна възраст
Периодично паразитологично изследване на домашните любимци един до четири пъти годишно.
Обезпаразитяване веднъж месечно, поради цикъла на развитие на повечето паразити - от яйце до ларва развитието е около месец.
Дворните животни и животните, които нямат много близък контакт с хора е препоръчително да се обезпаразитяват на два или три месеца.
При повечето паразити развитието от яйце до възрастна форма е около 1 месец, поради това препоръчваме профилактично обезпаразитяване веднъж месечно.
Майки и бременни:
- един път преди оплождане;
- един път по време на бременността в ранните етапи;
- лактиращи - заедно с малките - на две седмици.

Поради голямото разнообразие от противопаразитни препарати на пазара, за да се постигне максимален ефект от обезпартизяването препоръчваме приема на лекарства да е съгласуван с ветеринарен лекар или още по-добре да е след проведено паразитологично изследване. Това изследване се състои от взимане на малко фекалии директно от животното (може и да се занесат от стопанина в стерилни контейнери, които може да получите във ветеринарните кабинети и клиники), смесването им със специален разтвор, който отделя яйцата на паразитите, и наблюдението на пробата под микроскоп. По този начин се установява дали кучето има паразити и се поставя точна диагноза - какъв вид са тези паразити и каква е степента на опаразитяването. Различните видове глисти и тении отделят ясно различими яйца, а броят на яйцата говори косвено за броя на паразитите и тежестта на заболяването.
Когато домашния любимец има паразити се прилага т. нар. лечебно обезпаразитяване. Поради сложността на развитието на тениите и глистите се налага неколкократно третиране - 4 или 5 пъти през 10-14 дни или повече, в зависимост от конкретния паразит. Лекарствата действат само на паразитите, намиращи се в червата. Никое от тях не действа на яйцата, а много малко действат на странстващате из организма ларви. Винаги е добре лечението да се контролира с фекални изследвания. Ако кучето ти живее на двора, ще трябва да събираш и обезвреждаш изпражненията му. Имай предвид, че яйцата на паразитите са изключително устойчиви в околната среда и замърсената с фекалии почва дълго време служи като източник на зараза, т.е. животното ви постоянно ще се реинфектира, въпреки редовното обезпаразитяване.
Други важни неща, които трябва да знаеш - лекарствата нямат никакво предпазно действие - те действат само в деня, в който са дадени. Преглеждането на изпражненията за глисти не означава, че животното е "чисто" - видимите с просто око възрастни форми си стоят здраво хванати в червата, а когато умрат, често биват разграждани от храносмилателните сокове. А възрастната ехинококова тения е твърде малка, за да бъде видяна с просто око.

 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню